Met Ronald op reis

Wie reist ...


Wie reist heeft altijd iets te vertellen

De Duitse dichter Matthias Claudius schreef in 1786 'Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was verzählen'. Vrij vertaald: 'Wie reist heeft altijd iets te vertellen. En zo is het natuurlijk. Een ander citaat over reizen: 'Een investering in een reis, maakt je rijker'. Rijker in het ontmoeten van culturen, opdoen van herinneringen en het bezichtigen van bezienswaardigheden. Of het nu het moment was waarop de gids mij in Uganda op de schouder tikte en zei: Kijk daar zit een gorrila in de boom? Of het moment dat ik voor de eerste keer met eigen ogen de hoogte zag van de piramides van Egypte of de aankomst in Tokyo na een honderd daagse autorit vanuit Amsterdam. Een kleine greep uit prachtige herinneringen.


Ronald op Reis

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Overzicht reisverslagen

Van iedere reis is een uitgebreid reisverslag beschikbaar. Kijk alle reisverslagen op www.reisavonturen.eu. In totaal zijn er zestig reisverslagen opgenomen van bijna honderd landen. In totaal zijn meer dan 1.000 reisdagen beschreven. Veel leesplezier!

Togo & Benin
Reisavontuur naar Togo en Benin
Een rondreis van twee weken door Togo en Benin

"; Lees het reisverslag
Wereldreis
Reisavontuur rond de wereld
Een wereldreis van Amsterdam naar Tokyo en van Los Angeles naar New York

"; Lees het reisverslag
Rondreis Europa
Reisavontuur door Europa
Vier weken met de auto door Europa van Albanië tot Moldavië

"; Lees het reisverslag
Niew Zeeland
Reisavontuur naar Fiji en Nieuw Zeeland
Zes weken rondtrekken over Fiji en Nieuw Zeeland

"; Lees het reisverslag

Weblog


Let op: Dit is niet het meest recente bericht; Klik hier om naar het nieuwste bericht te gaan

Naar het theater in Montevideo

01
October
2019
By: Ronald
Post on : Tuesday October 1st 2019 | Post by : Ronald

Van Colonia del Sacramento in het iets meer dan twee uur met de bus naar Montevideo. Aan het einde van de middag stap ik uit bij busstation Tres Cruces. Helaas is dit nog niet in de oude stad. Dat ligt nog drie kilometer verder. Joël, die naast mij zat tijdens de reis, wijst mij waar ik een stadsbus kan nemen. Ik rijd verder de stad in. Het meisje naast mij laat op haar telefoon zien waar ik er uit moet. Zij verlaat de bus al eerder. Een oudere mevrouw achter mij tikt op mijn schouders. Ik geef wel een seintje, denk ik te begrijpen. Even later gebaart ze dat ik bij de volgende halte uit moet stappen. Ik sta praktisch voor mijn hotel. Het centrum van Montevideo is compact en vol Spaanse historie. Mooie pleinen met standbeelden van de helden en fraai gedecoreerde gebouwen. Ik wandel door de stad. Ik dwaal tussen de markthallen door, langs het theater en de kathedraal. Zaterdagavond is er een Tango festival op het plein met live muziek. Op zondag slenter ik over de antiek- en rommelmarkt. De stad heeft zijn goede kanten, maar kent ook de problemen van een hoofdstad: bedelaars, zwervers, graffiti en vervallen panden. Niet alle straten lijken mij even geschikt als het donker is. Om de buitenwijken te bekijken huur ik een mountainbike. Op de fiets rijd ik langs de kilometers lange boulevard. Kinderen spelen op het strand en vissers hopen op een goede vangst. Ik sluit mijn bezoek aan Montevideo af met een voorstelling in het prachtige 19de eeuwse neo-klassieke Teatro Solis. Hoewel ik weinig versta van het toneelstuk, is het een prachtige ambiance om te zijn. Vandaag ben ik met de boot terug gekeerd naar Buenos Aires. Waarschijnlijk bezoeken nog maar weinig toeristen het land. Waar je normaliter overal Nederlanders tegen komt in de wereld, heb ik in Uruguay geen woord Nederlands gehoord. Sterker nog ik heb maar één Australische toerist ontmoet (buiten de Argentijnse en Braziliaanse bezoekers dan). Ik heb genoten van Uruguay.Post on : Tuesday October 1st 2019 | Post by : Cees Janssen
Mooie reis weer Ronald!
Colonia de Sacramento

28
September
2019
By: Ronald
Post on : Saturday September 28th 2019 | Post by : Ronald

Bienvenidos amigos, hoy estoy en Colonia de Sacramento en Uruguay! En voor wie geen Spaans spreekt: ik ben in Uruguay in het Unesco stadje Colonia de Sacramento. In 1680 stichtte de Portugezen hier een vestingplaats aan de brede Plata riviermond. Recht tegenover het Spaanse Buenos Aires. Tussen de twee grootmachten is veel strijd geleverd en Colonia wisselde regelmatig van nationaliteit. Uiteindelijk bleef het in Spaanse handen. De historie is nog goed te zien in de oude stad. De basiliek is de oudste van het land, typische Spaanse huizen en pleinen. De straten zijn geplaveid met kinderkopjes. Er hangt een heerlijke sfeer. Gisteren ben ik aangekomen in Buenos Aires en heb ik de boot de Plata rivier overgestoken. Vanmiddag ga ik met de lokale bus naar Montevideo. De hoofdstad van Uruguay. Hasta luego!

1000 reisdagen beschreven

01
September
2019
By: Ronald
Post on : Sunday September 1st 2019 | Post by : Ronald

Een reisverslag is een leuke herinnering om nog een terug te kijken op een reis. Het geeft een beeld hoe de reis verlopen is. Heerlijk om hier nog eens in terug te bladeren. In zo'n verslag staan vaak ook de kleinere details, die anders verloren gaan. Het foutje van de ober, de verkeerde weg die ingeslagen was of dat onmogelijke bed om in te slapen. In de afgelopen jaren heb ik veel reisavonturen vastgelegd in een reisverslag. In totaal zijn er al meer dan 1.000 dagen beschreven. 1.000 belevenissen, 1.000 keer dineren en 1.000 overnachtingen. Geniet van de reisavonturen op www.reisavonturen.eu.

Een stedentrip Belfast

21
July
2019
By: Ronald
Post on : Sunday July 21st 2019 | Post by : Ronald

Een weekendje Belfast, hoe kom je daar op?, hoor ik een collega nog zeggen. Heb je alle steden al gehad? Natuurlijk is dit voor een deel waar, maar het onbekende van Belfast trok. Wat wist ik nu eigenlijk van de Noord Ierse hoofdstad? Veel verder dan de rellen en de IRA eind vorige eeuw wist ik niet. Ik kan nog net de nummers Sunday Bloody Sunday en Where the streets have no name van U2 meezingen. Maar wat er precies gebeurd is en waarom? Het centrum van de stad Belfast is niet al te groot. Brede winkelstraten in een wandelgebied rond de City Hall. Langs de rivier liggen moderne appartementen rond de dokken waar vroeger grote zeeschepen gebouwd werden. Ook de Tatinic werd op een werf in Belfast gebouwd. In het experience center wordt de bouw, de reis en het vergaan weergegeven. Niets in het centrum herinnert aan de religieuze rellen. In de westelijke arbeiderswijken is dit wel anders. Een ruim zes meter hoge muur scheidt de katholieke en protestantse wijk. Ogenschijnlijk dezelfde type rijtjeshuizen met rode bakstenen. Niets is minder wasr. Aan de ene kant van de muur streeft men naar aansluiting bij het overwegend katholieke Ierland. De andere wijk laat door middel van Britse vlaggen aan de huizen duidelijk zien de huidige situatie te willen handhaven. De poort tussen de wijken wordt iedere avond afgesloten. Net voordat ik door de poort ga, zegt een gids van een Belgische reisgroep mij gedag. Als hij hoort dat ik uit Nederland kom zegt hij dat alle ellende met onze Willem van Oranje begonnen is. Hoewel de andere zijde van de muur hem als held omarmt, verontschuldig mij lachend. De afkeer bestaat nog altijd.

Reisverslag Griekenland

06
July
2019
By: Ronald
Post on : Saturday July 6th 2019 | Post by : Ronald

Net als van de andere reizen is ook van de Griekenland reis het reisverslag op http://www.reisavonturen.eu verschenen. Het verslag beschrijft de reis door Antiek Griekenland, langs onder andere de plaatsen Meteora, Delphi, Olympia en Athene. Ook een selectie van de foto's staat online. Je kunt de foto's vinden op http://www.veeronline.nl/griekenland.php. (Voor het reisverslag is een logincode vereist. De code is beschikbaar gesteld aan de volgers van de website)

Afsluiting in Athene

20
June
2019
By: Ronald
Post on : Thursday June 20th 2019 | Post by : Ronald

Na twee weken Griekenland komt de Akropolis in zicht. De 156 meter hoge tafelberg met daarop de restanten van het Parthenon, de bekendste tempel uit 448 voor Christus. Met het bezoek aan de Akropolis komt ook een einde aan de reis door Griekenland. Morgen is de vlucht weer naar huis. Het was een mooie ervaring om alle hoogtepunten van de Griekse oudheid aan te doen. Samengevat een geweldige reis.Post on : Thursday June 20th 2019 | Post by : Nicolette Blom
Top. Goede reis terug
Door de bergen naar Nafplio

19
June
2019
By: Ronald
Post on : Wednesday June 19th 2019 | Post by : Ronald

In de verte zie ik de eerst huizen van Nafplio liggen. Op de top van de rots ligt het kasteel. Doordat ik geen kaart van de omgeving heb, moet ik iedere keer de route op mijn telefoon bekijken. Met de navigatie check ik waar ik precies ben. Zo lukt het redelijk om de route te vinden. Één keer gaat het mis. Ik sla een weg in op weg naar het klooster. Pas als de weg dood loopt kom ik er achter dat ik een weg verder had moeten hebben. Er zit niets anders op dan terug te lopen naar het begin van de weg. Wanneer ik mij om draai zie ik dat de lucht aan het betrekken is. Donkere wolken hangen boven Tolo. Ik denk zelfs een donder te horen. Waar ik nu loop is geen fijne plek om te lopen tijdens een onweersbui. Het lijkt er op dat de bui langs trekt en niet over mij heen komt. Ik besluit de route naar het kasteel te vervolgen. Na vier uur wandelen zie ik het Palamidi kasteel van Nafplio voor mij opduiken. Het kasteel behoort tot een van de grootste burchten ven Griekenland. In totaal zijn er acht bastions. Ieder bastion kan zelfstandig verdedigd worden, mochten delen van het complex veroverd worden. Veel heeft dit niet geholpen. De Turken belegerden de burcht en kregen het binnen een week geheel in handen. Het uitzicht vanaf de kasteelmuur op de lager gelegen stad is schitterend. Ik ben het kasteel met de wandeling binnengekomen via de auto route. Veel toeristen volgen echter de ruim negenhonderd traptreden vanuit het centrum van Nafplio naar de burcht. Ik neem deze uitgang en daal via de trap naar de stad. Bij het dalen merk ik dat ik moe begin te worden. Ik heb ook geen water meer. Alles is al op. Een Zwitsers stel biedt wat water aan. Uiteindelijk sta ik rond één uur in Nafplio. Ik koop eerst een fles water en cola. Hier knap ik van op. Ik loop het schiereiland op. Ook hier liggen verdedigingswerken. Voor de kust ligt een burcht op een eiland. Vanuit dit kasteel kon de haven beschermd worden. Met een ketting kon men vroeger vanuit het kasteel de vaargeul afsluiten. Het centrum van Nafplio is geplaveid met wit marmeren stenen. Dit geeft het plein en park extra allure. Ik wandel door de straatjes en over het plein. Ik ga op zoek naar het busstation. Met de bus reis ik terug naar Tolo.

De oude stad Mystras

19
June
2019
By: Ronald
Post on : Wednesday June 19th 2019 | Post by : Ronald

De oude Byzantijnse stad Mystras wordt ook wel het Florence van Griekenland genoemd. In 1249 bouwde kruisridder Villehardouin een vesting op een ruim 600 meter hoge rotspunt. Inwoners van het nabijgelegen Sparta vestigden zich aan de voet van de rots en konden rekenen op zijn bescherming. De Byzantijnen dwongen Villehardouin de nieuw gevormde stad af te staan. Mystras groeide daarna uit tot Byzantijnse stad. De stad werd uitgebreid met kerken, kloosters en paleizen. In de eeuwen die volgden namen de Turken het bestuur over in de stad, daarna de Venetianen en in 1715 weer de Turken. Tijdens de Griekse vrijheidsoorlog in 1770 werd de stad in opdracht van de Turken verwoest en platgebrand. Veel inwoners vluchten naar het nieuwe Sparta. Mystras veranderde in een spookstad. Aan het einde van de ochtend komen we aan bij Mystras. Iedereen kan op eigen gelegenheid door de stad dwalen. Ik stap uit bij de boven ingang. Daarvandaan start een klim naar het kasteel, de oorspronkelijke vesting van Villehardouin. Het is vandaag iets minder warm dan de voorgaande dagen, maar ik merk de inspanning goed. Vanaf het kasteel heb ik uitzicht op de lager gelegen oude stad Mystras. Ik zie verschillende klooster en kerken liggen. Ik dwaal door de burcht en loop over de restanten van de oude kasteelmuren. Heel veel tijd voor het kasteel heb ik niet. Ik moet om half twee weer bij de beneden uitgang zijn. In de tussentijd wil ik ook de kloosters en de paleizen bekijken. Ik verlaat het kasteel en daal weer af naar de boven ingang. Daarvandaan vervolg ik mijn afdeling door Mystras. Als eerste kom ik de Agia Sophia kerk tegen. Via de restanten van de Nicolaas kerk kom ik bij het Despotenpaleis. Dit was de plek waarvandaan de Byzantijnse leiders de stad bestuurden. Het paleis wordt gerenoveerd en is niet te bezichtigen. Ik passeer de Monemvasia gate, de doorgang tussen de boven- en benedenstad. Wanneer ik het Pantanassa klooster nader, word ik omgeven door een kleurrijke bloemenpracht. Dit is het enige bewoonbare klooster. Enkele nonnen verblijven hier. Zij onderhouden de tuin rond het klooster. De kerk bij het klooster is schitterend. Het plafond is geheel voorzien van muurschilderingen uit het leven van Jezus. Buiten de kerk ontmoeten we een oude non. Ik versta niet wat zij wil zeggen en zij begrijpt mij niet. Ze wenkt naar een kamer. Ze haalt een schaal met snoepjes tevoorschijn. Ik bedank haar hartelijk. Via de stenen trap kom ik uit bij het Perivieptos klooster. Dit klooster is gedeeltelijk uit de rotsen gehouwen. De ligging is prachtig. Ik heb nog twee gebouwen die ik wil zien in Mystras. De eerste is de Metropolis kerk. Deze kerk is de oudste kerk van Mystras. Als laatste bezoek ik het Vrontochion klooster. Dit klooster ligt wat uit de slinger. Het blijkt te bestaan uit een tweetal kerkgebouwen. De Agioi Theodorioi, de kerk met de grootste koepel van Mystras en de Afentiko kerk rijk gevuld met fresco’s. Om klokslag half twee loop ik de poort uit van Mystras. Ondanks de beperkte tijd heb ik toch alle bouwwerken kunnen bekijken.

De spelen van Olympia

16
June
2019
By: Ronald
Post on : Sunday June 16th 2019 | Post by : Ronald

In Olympia, het oude heiligdom van Zeus, werd iedere vier jaar de spelen gehouden. Uit alle windstreken van het Griekse rijk kwamen sporters bijeen in Olympia. 1200 jaar lang werden hier iedere vier jaar de spelen georganiseerd. Naast het stadion waren er trainingsruimtes, onderkomens en tempels. De oudste tempel was de tempel van Hera. Hier brandde het vuur altijd. Tegenwoordig wordt bij de moderne Olympische spelen het vuur ook bij deze tempel ontstoken. De belangrijkste tempel was de tempel van Zeus. Na 293 spelen, kwam er in 394 na Christus een einde aan de spelen in Olympia. De spelen zouden heidens zijn. De tempels werden verwoest en door aardbevingen en overstromingen bedolven. Pas in 1875 werd Olympia herontdekt en begonnen de opgravingen. In 1896 werden weer Olympische spelen georganiseerd. Dit keer niet in Olympia, maar iedere vier jaar in een ander land en stad. Athene was de gastheer voor de eerste moderne spelen. (Op de foto: het oude stadion van Olympia)

Het mooiste Byzantijnse klooster

15
June
2019
By: Ronald
Post on : Saturday June 15th 2019 | Post by : Ronald

Op een uurtje rijden van Delphi ligt het klooster van Osios Loukas. Dit klooster wordt door velen gezien als het mooiste Byzantijnse bouwwerk van Griekenland. Osios Loukás betekent de gelukzalige Loukas. Loukas besloot in 940 tot bezinning te komen en om als kluizenaar verder te leven. Samen met andere monniken stichtte hij het klooster. Na zijn dood werd de kloosterkerk over zijn graf gebouwd. Naar het schijnt ligt Loukas in de cryte begraven, maar zeker weet men het niet. Het Katholikon, de grootste en bekendste kerk, werd honderd jaar na de dood van Loukas tegen de eerste Mariakerk aangebouwd. De kerk werd voorzien van prachtige fresco’s en muurschilderingen, die de verschillende fasen uit het leven van Jezus uitbeelden. De kerken, de crypte en het kloostercomplex zijn prachtig om te zien. Het is een genot om over het terrein te dwalen.

Het Osios Loukás klooster

15
June
2019
By: Ronald
Post on : Saturday June 15th 2019 | Post by : Ronald

De prachtige fresco' s in het Katholikon in het klooster van Osios Loukas

Op bezoek bij het Orakel van Delphi

13
June
2019
By: Ronald
Post on : Thursday June 13th 2019 | Post by : Ronald

Het Orakel van Delphi was een zeer belangrijk en gerespecteerd orakel, gewijd aan de God Apollo. Duizenden mensen begaven zich naar Delphi om het orakel raad te vragen. Zo hielpen de goden bij lastige beslissingen. Apollo was de God van het licht en zou toch altijd raad moeten weten. Tegenwoordig trekken nog altijd veel mensen naar Delphi. Nu zijn het geen pelgrims meer, maar duizenden toeristen. Op de plaats waar ooit vanuit de tempel van Apollo het orakel sprak, staan nu alleen nog de restanten van wat ooit de tempel was. Wat als het orakel nog een keer zou spreken. Welke vraag zou je dan moeten stellen?Post on : Thursday June 13th 2019 | Post by : Wil Huyts
Dag Ronald, een mooie aanzet om wat (veel) te lezen over dat Orakel van Delphi! Wil

Post on : Sunday June 16th 2019 | Post by : Bart
Wat heb jij gevraagd?

Post on : Sunday June 16th 2019 | Post by : Ronald
De vraag: zeeschildpadden keren altijd terug naar het strand waar ze geboren zijn om eieren te leggen. Als je een jonge op pakt en op een ander strand uit zet, naar welk strand keert zij dan terug. Waar ze geboren is of waar zij uitgezwommen is? Het Orakel wist het ook niet of ik begreep het Grieks niet ....
De tempel van Apollo

14
June
2019
By: Ronald
Post on : Friday June 14th 2019 | Post by : Ronald

De restanten van het theater en daarachter de tempel van Apollo. In de tempel sprak het orakel.

Terug in Meteora

10
June
2019
By: Ronald
Post on : Monday June 10th 2019 | Post by : Ronald

Het is alweer drie jaar geleden dat ik, samen met vrienden, tijden de reis van Amsterdam naar Tokyo Meteora aan deed. Monniken bouwden in de veertiende eeuw kloosters op de honderden meters hoge rotspilaren net buiten de stad Kalampaka. De rosten waren zo gevormd door wind en erosie. Het kostte de monniken soms tientallen jaren om alle materialen voor het klooster naar boven te hijsen. Ooit waren er vierentwintig klooster in het berggebied. Door plunderingen en verwoestingen zijn er nu nog zes over. De monniken bouwden de klooster op deze plaats om tot rust te komen en om dichter bij God te leven. Hoe anders is het heden ten dage. De kloosters van Meteora zijn op de Akropolis in Athene na, de meeste bezochte trekpleister van Griekenland. Wanneer ik bij het Great Meteoron klooster, het grootste complex, aan kom, zie ik al tientallen bussen staan. Vooral de kapel van het klooster is indrukwekkend. De kleine ruimte is volledig voorzien met fresco’s en muurschilderingen. De vergulde iconostase toont de fresco’s van Maria met kind en Johannes de Doper. Jammerlijk genoeg gaat deze bijzonder atmosfeer wat verloren door de tientallen, voornamelijk Aziatische toeristen in de kleine ruimte. Iedereen wringt zich door het kerkje om een glimp van de pracht op de vangen. Het Roussanou klooster, een paar honderd meter verderop, is veel kleiner dan het Great Meteoron klooster. Via een dalende trap kom ik bij het klooster. Ook hier vormt de kleine kapel het hoogtepunt. Wat is dit mooi en wat liggen deze kloosters op een bijzondere plaats. Ik vind het geheel niet erg om hier opnieuw te zijn, zeker niet omdat ik drie jaar geleden alleen het klooster van the Holy Trinity bezocht heb. Misschien kom ik nog eens terug voor de overige drie kloosters?Post on : Monday June 10th 2019 | Post by : Nicolette Blom
Prachtig. En die drie andere kloosters komen nog wel. Alle tijd

Post on : Monday June 10th 2019 | Post by : Ronald
😁
Thessaloniki verdient een tweede kans

09
June
2019
By: Ronald
Post on : Sunday June 9th 2019 | Post by : Ronald

Vandaag rijd ik Thessaloniki binnen. De tweede stad van Griekenland. Links en rechts staan, tussen de gewone flats, oude herenhuizen. Sommige vervallen, anderen gerestaureerd. Terwijl ik naar het straatbeeld kijk, reken ik uit hoeveel jaar geleden ik deze stad ook bezocht heb. Ik was toen met vrienden met de trein op doorreis van Athene naar Istanbul. In Thessaloniki had ik een overstap van enkele uren. Genoeg om even naar het centrum en de boulevard te lopen. De witte toren, ooit onderdeel van de ommuurde oude binnenstad, bood toen vooral beschutting om in de schaduw te rusten. Vandaag beleef ik de stad opnieuw. Het is zaterdagochtend en vanaf de top van de witte toren zie ik hoe de stad langzaam tot leven komt. Tijdens de grote brand van 1917 is drie kwart van het oude centrum verwoest. De stad kent nu een overzichtelijk stratenpatroon met gevarieerde winkelstraten. De Agiou Dimitriou kerk, gesticht in de 5de eeuw, staat hier fier tussenin. De grootste kerk van stad herbergt het lichaam van de martelaar van Thessaloniki,  de heilige Demetrios. Aan de rand van het centrum ligt de gezellige wijk Ladadika. In een van de smalle straatjes bestel ik een bier. Vanaf het terras concludeer ik dat de stad meer te bieden heeft dan ik 27 jaar geleden dacht. Mijn rondreis door Griekenland is begonnen.

Eerdere berichten

Volgen:

Meld je aan en volg de reizen. Je ontvangt een emailtje bij ieder nieuw bericht op de website

Eerdere berichten


2024
Afscheid van Corsica en Sardinie
De historische stad Bastia
De San Michele de Murato kerk
Zwemmen in een natuurlijke poel
Wandeling naar de Ghjaddu waterval
De citadel van Porto-Vecchio
Prehistorische menhirs van Filitosa
Middeleeuws Bonifacio
Afscheid van Sardinië
Alghero bij avond (1)
De grotten van Neptunes
De burcht van Castelsardo
Archeologische site van Nuraghi
Het eiland Maddalena
De Costa Smeralda
Met de boot naar Sardinië (1)
Weekendje Zwolle
Afscheid van Costa Fortuna (2)
Wandeling door het regenwoud
Zeilend naar Bequia
De Nelsons Dockyard
Grens Frankrijk en Nederland
Enorme Granieten rotsformaties
Entertainment aan boord
Het strand van Pointe Marin
De Pitons van Saint Lucia
Dominica na de orkaan Maria
Snorkelen op Barbados
De oude plantages op Tobago
Het schip ontdekken
Aan boord van de Costa Fortuna
De gate is al gesloten (1)
Een Cruise in het Caribisch gebied (2)
De route van de cruise
Groene pistes in Oostenrijk
Snorkelen boven het koraal (1)
Great Barrier Reef
Fitzroy Island
Vuurwerkshow in Darwin (3)

2023
Zwemmen bij de waterval
Varen op de Yellow River in Kakadu
Rotstekeningen van Aboriginals
De streetart van Darwin (1)
West MacDonnels Range NP
Met kerst bij de Uluru rock (1)
Overnachten onder de grond
Het Hart Saltlake
Zwaar vrachtverkeer: Roadtrains (1)
The Stuart Highway door de Outback
Vanuit Adelaide naar het midden van Australië (3)
Grampians National Park
The Great Ocean Road
Op de fiets door Melbourne
Melbourne bij avond
De Tasmanian Devil
Tasman Island boottocht
The Bay of Fire
De Bennettwallaby in Freycinet
Wineglass Bay op Tasmanie
The Blue Mountains
De prachtige stad Sydney
Bondi beach (2)
Aankomst in Sydney (2)
Rondreis Australië (3)
Afscheid van India met Diwali
Uitgenodigd om Diwali mee te vieren
Het Umaid Bhavan Palace in Jodhpur
De Jaswant Thada
Het Mehrangarh fort in Johdpur
Bollywood film kijken in Raj Mandir bioscoop
Het Paleis van de Wind in Jaipur
Het enorme Amber fort
De Aarti van Varanasi
De wasceremonie in de Ganges rivier
De smalle straatjes van downtown Varanasi
Afscheid van Bhutan met het Tigers Nest (1)
Wandelen door de Phobjikha vallei
De Wangdue Phodrang Dzong
De Punakha Dzong (1)
Overnachten in een homestay (2)
Het Kila Goenpa klooster
De Chelelapas
De luchthaven van Paro (1)
Op weg naar Bhutan (3)
Met de trein naar Berlijn
De Sint-Pieterbasiliek in Vaticaan
De imposante Engelenburcht
De beroemde Trevifontein (1)
Het Pantheon
Het Colosseum
De Sixtijnse kapel
Bibliotheek Thysiana in Leiden
Weekendje Sleidinge
De grotten van Jeita
Kruisvaarderskasteel Byblos
1000 jaar oude ceder-bos
De Hammam van Tripoli
Mohammad Al-Amin Moskee (1)
Waterfront Beiroet
Souq van Sidon
Archeologische site Baalbek
Het paleis van Beiteddine
Verrassend Beiroet
Miljonair voor een week (1)
De Refter van de Abdij van Park
De Universiteitsbibliotheek van Leuven
Het watersnoodmuseum
Met Pasen naar Zierikzee
Voor het werk in India
Terug in Delhi
Het past net
Stedentrip Mechelen
Wandelen naar de Haraun Alm
Skiwelt Wilderkaiser Brixental
Dichte mist op de berg
Terug in Kössen
Das Altes Rathaus van Bamberg
Met 24 uur vertraging terug in Nederland
Paradijselijk Zanzibar (1)
Snorkelen vanaf een dhow
De slavenmarkt van Stonetown
We mogen niet vertrekken!
Fietsen door Karatu
de Ngorongoro krater
Tenten omgeblazen
De eindeloze vlakte van de Serengeti
Kamperen aan het Victoriameer
Lake Nakuru National Park
Een flesje voor een glimlach
De Samburu stam
Passeren van de Evenaar
Tientallen olifanten in het Samburu reservaat
Weer terug in Afrika
Happy New Year vanuit Nunspeet

2022
Huis van bewaring in Almelo
De laatste dag in Saudi Arabië (1)
De oude stad van Jeddah
Fontein van Koning Fahd
Een aanrijding !
Het Rijal Al Maa openluchtmuseum
Traditionele huizen in Abha
De Elephant Rock
De Leeuwentombe van Dadan
De tombes van Maiden Saleh
De oude stad van Al Ula
Wadi Al-Disah
Het kasteel van Tabuk
De weg door de woestijn
De oude Omar moskee
De Standing Stones
De citadel van Zaabal
Eten in Saudi Arabie
De kamelenmarkt van Buraydah (1)
Of we koffie met dadels willen?
The Edge of the World
Het Al Masmak fort in Riyadh
Kennismaking met Riyadh
Weekendje Amerongse Berg (2)
Varen door de mangrove
Steencirkels van Wassu
Nationaal park Niokolo Koba
Slaveneiland Janjanbureh
De Gambiaanse hoofdstad Banjul
De stranden van Gambia
Wandelen in de Dolomieten
Het San Marco plein in Venetie
De arena van Verona
De Portici van Bologna
Het kleine landje San Marino (1)
Franciscus van Assisi
De Piazza del Campo van Siena
De torens van San Gimignano
De kathedraal van Florence
De David van Michelangelo
Ponte Vecchio
Fietsen over de stadsmuren (2)
De scheve toren van Pisa (1)
Cinque Terre - Vernazza
Wandelen langs Cinque Terre
De abdij van San Fruttuoso
De Rolli paleizen in Genua
De Santi Ambrogio en Andrea Kerk
Zware file op de A7
De kathedraal van Como
Nesso aan het Como meer
Slot Loevestein
Moderne kunst
De Vleermuis bunker
The Royal Mile van Edinburgh
Bier en Whisky drinken
Het kasteel van Bouillon
Kajakken op de Semois
Kamperen in de Ardennen
De Grotten van Han
Kasteel Loenersloot
Per boot door Amersfoort
De watervallen van Manavgat
Het theater van Aspendos
De oude Griekse hoofdstad Perge
De historische haven van Antalya
Lekker ontbijten (2)
De Düden Waterval
Donkere wolken boven Pamukkale
Het wijndorpje Sirince
De antieke stad Efeze
Het heiligdom Aphrodisias
Grotbiken in de Mergelgrotten
De Tokyo reünie
Slot oud Zuylen (2)
Kasteel Sterkenburg
Slapen in een echt kasteel (1)
Kasteel Amerongen
Wijk bij Duurstede
De brakke vennen op Ameland
Met Pasen op Ameland (1)
Bagage staat nog in Lissabon
Het visserplaatsje Tarrafal
De Markt van Assomada
National Parc Serra Malagueta
Fortaleza Real de São Felipe
Cidade Velha, de oude stad
São Filipe
Tussen de koffieplantages
Spectaculair afdalen
Beklimming van de Fogo vulkaan (2)
Mijn kortste vlucht ooit
De hoofdstad Praia
Waar ligt Kaapverdië? (2)
Skiën in Kössen
Dinkelsbühl
Korenmolen van Zeddam
Binnenkijken in een kubuswoning
De Basiliek van Oudenbosch
Willemstad
Pyramide van Auterlitz
De vestingstad Nieuwpoort
De Moerputtenbrug

2021
Afsluiting van het jaar
De historie rond Ieper
De Bussemer heide
het raadhuis van Dudok
De Drijvende kelder van Edam
De Speeltoren van Monnickendam
Industriestad Luik
Molen de Adriaan
Historisch Gent
Het Lam Gods
In de Ridderzaal
De Gevangenpoort
Weekendje Someren (2)
De Dijkpoort van Hattem
Treintjes kijken
Kasteel Keukenhof
De Koepelkathedraal van Haarlem
De Ruïne van Brederode
Het stadhuis van De Rijp
Een bijzonder Zaans hotel
De Hortus Botanicus
De Geysir geiser (3)
Landmannalaugar
Achter de waterval
De Dyrholaey vogelrots
De Justin Bieber canyon
Vatnajökull National Park
Lopen op de gletsjer
Varen tussen de ijsschotsen
Het Fjallsarlon gletsjermeer
De 128 meter hoge Hengifoss (1)
Papagaaiduikers
Het broertje: de Selfoss
De enorme Dettifoss waterval
Walvis-spotten op zee (3)
Havenstadje Husavik
Kokende modder
De Godafoss waterval (1)
In de hotspring (1)
De Grabrok krater
Hraunfosser en Barnafoss
De Kirkjufell vulkaan (4)
Het schiereiland Snæfellsnes
Reykjavik
De Blue Lagoon op IJsland (2)
Hoog water in Den Bosch (2)
Terug in Bourtange
Kiekkaaste
Hangende keukens van Appingedam
Het Knuppelpad in t Roegwold
De Martinitoren in Groningen stad
De Wierdendorpen van Groningen
Rondje Schiermonnikoog
De mooie natuur van Lauwersmeer
Slapen in de gevangenis
Varen door Alde Feanen
Aan boord
Het planetarium van Franeker
De Brandaris op Terschelling
Historisch Harlingen
Van Workum naar Sneek (2)
Stavoren en Hindeloopen
De waterpoort van Sneek (2)
Fort de Vechten bij Bunnik (1)
Het oude stadhuis van Woerden
Wandelen langs de Waddenzee
Stadswandeling Amersfoort
De paleistuin van t Loo
Een weekendje Deventer
Pasen vieren in Oostkapelle (3)
Historische Dordrecht (2)

2020
Kasteel de Haar
Het Vredelantse klompenpad
Het Muiderslot
Weekend in Elburg
De afsluiting in Monschau (1)
De Dom van Keulen (1)
Het rode raadhuis van Basel
Het kasteel van Chillon (1)
Uitzicht op de Matterhorn (1)
Met de auto op de autotrein (1)
Oeschinensee bergmeer
De Kapellbrücke van Luzern
Over de Gotthardpass
Onder de Rijn door
Bergdorp Davos (1)
Fürstensteig bergwandeling
De hoofdstad van Liechtenstein
De bibliotheek van Sankt Gallen
De abdij van Ottobeuren (1)
Kasteel Harburg
Rothenburg ob der Tauber (3)
Historisch Delft (2)
Het Sanssouci paleis van Potsdam
Stedentrip Berlijn
De glazen koepel van de Rijksdag
De Fernsehturm van Berlijn
De Berliner Dom (1)
Schloss Charlottenburg
De Leidse Loper
De Ennemaborg in Midwolda (3)
De vesting Oudeschans
De vesting van Bourtange
Het historisch klooster van Ter Apel
De strafgevangenis van Veenhuizen
De koloniën van de weldadigheid (1)
De Dwingelederveldse heide
De hunebedden van Drenthe
Concentratiekamp Westerbork
De boerderijen van Staphorst
De Kogge uit Kampen
De Sint Nicolaaskerk van Vollenhove
Het voormalige eiland Schokland
Zondag op Urk
Het Ir Wouda gemaal in Lemmer
Toeristische rondreis door Nederland
Stedentrip Lille
De Grote Markt van Brussel (2)
Toerist in eigen land: Giethoorn (2)
Een weekendje Zutphen (3)

2019
Kerstmis in Wenen (2)
Video Brazilië reis
Vaarwel Brazilië
Rio de Janeiro
Copacabana beach
Naar de gevangenis
Ilha Grande (2)
Twee daagse trektocht (2)
Koloniaal Paraty
Het moerasgebied Pantanal (3/3)
Kanoën in de Pantanal (2/3) (1)
Te paard door de Pantanal (1/3)
Snorkelen in Rio del Prata (1)
In de blauwe grot
Parque das Aves
Onder de Iguazu Falls (1)
Buenos Aires (3)
Naar het theater in Montevideo (1)
Colonia de Sacramento
1000 reisdagen beschreven
Een stedentrip Belfast
Reisverslag Griekenland
Afsluiting in Athene (1)
Door de bergen naar Nafplio
De oude stad Mystras
De spelen van Olympia
Het mooiste Byzantijnse klooster
Het Osios Loukás klooster
Op bezoek bij het Orakel van Delphi (3)
De tempel van Apollo
Terug in Meteora (2)
Thessaloniki verdient een tweede kans
Pompeï en Vesuvius
Stedentrip Napels
Video Nieuw Zeeland en Fiji
Gehavend Christchurch
Tasman Gletsjer
Geel oog pinguïns
Met de Funyak op de Dart river
Milford Sound
Zee kayakken in het Abel Tasman N.P.
Tongariro Alpine Crossing
Rotorua en White Island
De traditionele nieuwjaarsduik
Oud en Nieuw vieren op Fiji

2018
Video Roadtrip Europe (1)
Video van Amsterdam naar Tokyo (1)
Weer thuis
Afscheid in Dresden
Ossuarium van Kutna Hora
Laatste loodjes
Hoofdstad nummer zes
Banska Stiavnica
De Slovaakse Zaanse Schans
Strbske Pleso bergmeer
Spissky castle
Cave Bath
Istvan Cave druipsteengrotten
Bukovina
Dubre bun Moldova
Transnistrie
Met Brutus door de wijngrotten
Rotsklooster van Orhei
5.000 kilometer gereden
Op de rand van Moldavie
Palatul Parlamentului
Veliko Tarnovo
De Bulgaarse hoofdstad Sofia
Op weg naar Skopje
Het klooster van Sveti Jovan Bigorski
Het meer van Ohrid
Hotspring van Benja
Butrint
De oude stad Berat
De boot in (oh nee toch op)
we gaan het klooster in
Kamperen in het Biogradska Gora N.P.
Sarajevo 1984
Una National Park
Op weg naar Bled
Neuschwanstein Castle
Plitvice meren en Una N P
We zijn vertrokken
Vertrek vrijdag 8 juni

Contact opnemenMet Ronald op Reis
Contact

Ronald van der Veer
Email
info@ronaldopreis.nl

131 Landen bezocht