Let op: Dit is niet het meest recente bericht; Klik hier om naar het nieuwste bericht te gaan
Post on : Saturday July 17th 2021 | Post by : RonaldVanaf het plateau op 43 meter hoogte naast de wijzers van de Sint Jan’s kathedraal kijk ik uit over de stad Den Bosch. Onder mij zie ik de Parade, het plein naast de kerk, de Markt en de smalle straatjes van het historische centrum. Achter de huizen zie ik het stelsel aan watertjes van de Binnendieze. De waterlopen werden vroeger gebruikt voor vervoer, watervoorziening en afvalstort. Tegenwoordig is het vaarwater beschermd stadsgebied. Normaliter kun je met bootjes door de Binnendieze varen. Helaas staat het water vandaag te hoog om onder de gewelven van de stad door te kunnen. De vaartocht is geannuleerd. Gelukkig heeft Den Bosch nog meer te bieden voor een lekker weekendje weg. Het Moriaan huis aan de Markt uit de 13de eeuw is het oudste bakstenen woonhuis van Nederland. In de Hinthamstraat staat het Zwanenbroedershuis. Dit is het huis van het Illustere Lieve Vrouwe Broederschap. Een genootschap dat in 1318 werd opgericht en bestaat nog altijd uit vooraanstaande leden. Met een rondleiding door dit huis sluiten we de stedentrip Den Bosch af.
Post on : Tuesday July 20th 2021 | Post by : Wil HuytsDag Ronald, je mail uit Monchau inspireerde me weer om via internet daar meer kennis van te nemen. Veel waardering voor je mails en vriendelijke groet van Wil
Post on : Tuesday July 20th 2021 | Post by : Wil Huytsweer eens bedanken voor je mails .In den Bosch ga eens letten op het Moriaanhuis en het Zwanenbroedershuis. Vriendelijke groet van Wil
Overzicht eerdere berichten
Post on : Saturday July 3rd 2021 | Post by : RonaldNa twee weken reizen door Friesland en Groningen keer ik terug in de vesting van Bourtange. Vorig jaar eindigde de reis hier ook. In de afgelopen 14 dagen hebben we mooie plekken in het noorden bezocht. De vijftien berichtjes op de website geven een mooie samenvatting. Veel leesplezier, Wij gaan weer naar huis.
Post on : Saturday July 3rd 2021 | Post by : RonaldOp het meest noord oostelijke puntje van Nederland, bij Nieuw Statenzijl, op de grens met Duitsland, ligt de vogelkijkhut de Kiekkaaste. Vanuit de hut kijk je uit over het water van de Dollaart. Vogels vliegen overal over het wad. Het is eb en op de drooggevallen stukken is voedsel te vinden. Onder het dak van de kijkhut wachten jonge zwaluwen op eten in hun nestjes. Aan de horizon rijst de industrie van de Eemshaven.
Post on : Friday July 2nd 2021 | Post by : RonaldAppingedam heeft al sinds de Middeleeuwen een belangrijke handelsrol gespeeld. Door de open verbinding met zee kon men deze rol spelen. Dit leidde ook tot conflicten met de stad Groningen. Appingedam trok aan het kortste eind en raakte in verval. De pakhuizen langs het water werden omgebouwd tot woonhuizen. Boven het water bouwde men erkers voor de keukens. Nog altijd is de stad Appingedam beroemd om haar hangende keukens.
Post on : Friday July 2nd 2021 | Post by : RonaldIn het natuurgebied t Roegwold ligt het 700 meter lange Knuppelpad. Dit pad is een steiger dwars over het meer. Links en rechts zitten verschillende vogels. Sommige vogels schrikken op wanneer we naderen. Het is een leuk pad door een mooie omgeving
Post on : Thursday July 1st 2021 | Post by : RonaldMidden in de stad Groningen staat al sinds de 15de eeuw de 97 meter hoge Martinitoren. Aan de voet van de toren wordt uitgelegd dat de stenen trap in de toren niet gemaakt is voor bezoekers langer dan 1.70 meter. Oftewel: kijk uit voor je hoofd. Via de stenen wenteltrap klim ik de toren in. Zo'n 250 treden tot het tweede uitkijkplatform. Onderweg passeer ik de enorme klokken van de Martinitoren. Vanaf het platform achter de wijzerplaten kijk ik op de stad Groningen. Ik ben op 58 meter hoogte. Ik zie de route die ik vanmorgen door de stad gelopen heb.
Post on : Wednesday June 30th 2021 | Post by : RonaldAl voor de jaartelling zochten mensen in Friesland en Groningen manieren om zich te beschermen tegen het zeewater. Men bouwden de huizen op zandheuvels. In Friesland terpen geheten, in Groningen wierden. De heuvels werden uitgebreid en groeiden tegen elkaar aan. In het midden verschenen in de 13de eeuw kerken. Talrijke dorpjes zijn zo ontstaan. Het dorpje Niehove is nog een perfect voorbeeld van zo'n wierdendorp. In andere dorpen zijn de zandheuvels vaak afgegraven. De grond bleek uiterst bruikbaar als mest. In Elzinge is door de afgraving de verhoging bij de kerk juist goed zichtbaar. In het Wiederland museum in deze plaats wordt uitgelegd hoe men de wierden bouwden
Post on : Tuesday June 29th 2021 | Post by : RonaldOm half tien klinkt de hoorn van de veerboot. De boot verlaat Lauwersoog. De vaargeul leidt om de zandbanken van de Waddenzee. Drie kwartier later legt de veerboot aan op Schiermonnikoog. Schiermonnikoog is maar zestien kilometer lang van west naar oost. Op de fiets rijden we van het dorpje Schiermonnikoog naar de Knobbeduinen, Badatrand, de oude bunkers en de vuurtoren. Het eiland heeft een prachtige natuur. Rond half zijn we weer terug in de haven voor de terugvaart. Het was een mooie kennismaking met het Waddeneiland.
Post on : Monday June 28th 2021 | Post by : RonaldHet Lauwersmeer was vroeger een zeeinham. Sinds begin jaren zeventig is het gebied ingedamd. Rond het meer achter de dam ontstond een bijzonder natuurgebied geliefd bij vogels. Ik maak een wandeling door het gebied. Ik passeer een kudde Konikspaarden. De jonge veulens schrikken op, maar de volwassen paarden verroeren zich niet. Bij het uitzichtpunt over het Lauwersmeer zie ik een groep Schotse hooglanders in het water verkoeling zoeken. Het is warm vandaag. Ik denk dat de dag nog wel eens met een flinke bui afgesloten kan worden. Snel wandel ik door tussen de rietvelden en vennen. Prachtig.
Post on : Sunday June 27th 2021 | Post by : RonaldIn het centrum van Leeuwarden staat de voormalige gevangenis Blokhuis. Wij overnachten in celblok H. In de cel staan twee bedden. De deur sluit hermetisch achter ons wanneer we de kleine ruimte in gaan. Gelukkig kunnen we met een knop naast de deur de deur weer openen. In enkele cellen zijn toiletten en douches gemaakt. Ook is er een zithoek met televisie. Hopelijk is het ontbijt morgen ochtend niet alleen water en brood.
Post on : Sunday June 27th 2021 | Post by : RonaldHet Nationale Park de Alde Feanen is een bijzonder natuurgebied. Het gebied bestaat uit moerasbossen, kleine sloten en meren, weilanden en rietland. Met een vissersbootje varen we door het gebied. We varen door smalle slootjes van plas naar plas. Wat een heerlijke omgeving. Voor ons zeilen twee skûtsjes. We wijken tijdig uit voor de grote zeilschepen. Na drie uur hebben we de meeste doorsteekjes in het natuurgebied gehad. We meren de boot weer aan
Post on : Saturday June 26th 2021 | Post by : RonaldHet natuurgebied Alde Feanen bestaat uit veel water. Wat is er dan mooier om te overnachten op een schip. Heidi en Douwe hebben dit voorjaar de rondvaartboot MSK Friesia omgebouwd tot Bed and Breakfast. Onze kamer is op het bovendek, beneden zijn nog twee kamers. Het gemeenschappelijk toilet en douche is ook op het onderdek. 's Avonds genieten we op het terras op het dek van de ondergaande zon. Wat een uitzicht.
Post on : Saturday June 26th 2021 | Post by : Ronald Voor het stadhuis staat een monument van Eise Eisinga. Om aan te tonen dat de aarde niet zou vergaan, doordat verschillende planeten te dicht bij elkaar stonden, zoals beweerd werd, bouwden hij in 1774 een planetarium in zijn woonkamer. Hij liet zien hoe de banen van de verschillende planeten lopen en hoe planeten zich ten opzicht van elkaar verhouden. Het planetarium van Eise Eisinga is het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Door middel van tandwielen draaien de planeten minuscuul om elkaar. Het is verbazingwekkend hoe hij in die tijd er in slaagde het planetarium zo nauwkeurig na te maken. Begin 1800 kreeg hij bezoek van Koning Willem I. De eerste koning van de Nederlanden was zo onder de indruk dat hij de staat het planetarium liet aankopen. Later ging het over in de handen van de stad Franeker. Hierdoor kan tot vandaag het planetarium getoond worden aan publiek. Met verbazing kijk ik naar het plafond in de kleindecwoonkamer. Ik zijde zon en de aarde. Ook de andere planeten zijn aangegeven. Een mechanisme geeft de exacte datum aan. Het jaartal staat op een plank die ieder jaar verschoven wordt. Iedere twintig jaar moeten de jaartallen op de plank aangepast worden. Eise heeft een uitvoerige beschrijving gemaakt hoe men zijn planetarium moest onderhouden. Hoe bijzonder!
Post on : Friday June 25th 2021 | Post by : RonaldDe veerboot van de firma Doeksen vaart voorzichtig de vaargeul in naar de haven van Terschelling. Het schip manoeuvreert tussen de zandbanken door. Langzaam komt het eiland Terschelling dichterbij. De vuurtoren, de Brandaris, steekt boven het dorpje West Terschelling uit. De Brandaris is de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland. De toren werd in 1594 gebouwd in hetzelfde jaar waar Willem Barentz aan zijn eerste tocht begon. Eerder gebruikte men vuurbakens. Ook werd een toren van Sint Brandarius gebruikt om schepen te leiden. De eerste vuurtoren stortte in zee, doordat het eiland aan de westzijde afkavelde. Uiteindelijk besloot men tot de bouw van de 52,5 meter hoge toren. Deze toren doet nog altijd dienst om de scheepvaart de juiste richting te wijzen.
Post on : Thursday June 24th 2021 | Post by : RonaldVoor veel toeristen is Harlingen alleen het vertrekpunt naar de eilanden Vlieland en Terschelling. Het stadje heeft echter zoveel meer te bieden. De stad heeft zich in 1157 ontwikkeld rond het klooster Ludingakerke in het dorp Almenum. Door grachten te graven rond het klooster speelde het klooster en de stad een belangrijke handelsfunctie. In 1234 kreeg Harlingen stadsrechten. In de zestiende eeuw werd de stad uitgebreid met de Noorderhaven en later ook de Zuiderhaven. Prachtige gildenhuizen, kapiteinswoningen en pakhuizen verrezen langs de havens. Het stadhuis van Harlingen is nog altijd het mooiste pand langs de Noorderhaven.